Begrippenlijst & Terminologie

Beauty, sauna en cosmetische chirurgie kennen nogal wat begrippen en soms zie je door de woorden de betekenis niet meer. Wij zetten ze nog even op een rijtje voor je.

Who knows?

goudmasker

Beauty

Aquamid

Aquamid is een volledig doorzichtige gel, bestaande uit 97,5% water en 2,5% polyacrylamide. Behandeling fronsrimpels, diepe neuslippenplooi, afhangende mondhoeken, etc.

Artcoll

Artecoll is een injecteerbaar collageen waaraan kleine ronde acrylaatdeeltjes (PMMA) zijn toegevoegd. De resultaten met Artecoll bij rimpelbehandeling zijn in principe definitief.

BIG register

De Wet op de beroepen in de individuele gezondheidszorg, de Wet BIG, regelt de zorgverlening door beroepsbeoefenaren. Alleen wie in het register is ingeschreven, mag de door de wet beschermde titel voeren. De deskundigheid van de geregistreerde beroepsbeoefenaren is hiermee bigregister.nl

Botox

Botuline Toxine. Botox is een injectievloeistof, die overactiviteit van spieren vermindert.

Couperose

Couperose is een aandoening waarbij er een overmatige aanwezigheid is van fijne onderhuidse bloedvaatjes in het gezicht, voornamelijk ter hoogte van de wangen. Men klaagt dan over een blos op de wangen maar ook warmte opwellingen komen vaak voor. Bij temperatuursverschillen is er een toename van de klachten en de hinder kan toenmen bij stress. Alcoholische dranken en koffie verwijden de bloedvaten.

Dermabrasie

Dermabrasie is een techniek waarmee onregelmatigheden van de huid en littekens minder zichtbaar gemaakt kunnen worden, hierbij wordt de huid gedeeltelijk “afgeschaafd”. Dermabrasie vooral toegepast voor het verwijderen van acne, rimpels, tatoeages en littekens. Het beste resultaat wordt bereikt bij oppervlakkige, niet te diepe littekens.

Endermologie

Endermologie is een behandelingsmethode van huid, onderhuid en onderhuids bindweefsel, waarbij een apparaat wordt gebruikt dat de huid omhoog zuigt en op- en afrolt. De behandeldoelen zijn o.a. sinaasappelhuid (cellulite), vetophopingen die “vast” zitten en de voor- en nabehandeling bij vetafzuiging.

Microdermabrasie

Met ultrafijne kristallen wordt de huid ‘gezandstraald’; een dun laagje van de opperhuid wordt verwijderd, waardoor er een compleet vernieuwd velletje tevoorschijn komt. Daardoor wordt collageen aangemaakt, wat weer zorgt voor een stralende huid. Oneffenheden en rimpels vervagen.

Microneedling

Microneedling is een techniek waarbij op een veilige en gecontroleerde wijze meerdere micropuncturen in de huid worden gemaakt, waardoor een natuurlijk herstelproces wordt ingezet en al vanaf de eerste sessie zichtbare resultaten bereikt kunnen worden.

 

etherische-olie

Sauna

Aroma

In de sauna’s worden aromageuren gebruikt van bijvoorbeeld bloemen en verschillende soorten kruiden. Alles om jou optimaal te laten ontspannen en lichaam en geest tot rust te brengen.

Ayurveda

Ayurveda is een oude levenswijze die wereldwijd wordt toegepast op voedsel, massage en gezondheid. Een goede balans tussen de drie Dosha’s is de basis voor een gezond en gelukkig leven.

Banja sauna

Een banja is een andere benaming voor een badhuis. Deze sauna’s hebben vaak een temperatuur tussen de 80 en 100°C en worden vaak verwarmd door een houtoven.

Caldarium

Een caldarium is Latijn voor warmtekamer en werd al door de Romeinen gebruikt. Een ruimte met mozaïek tegeltjes, een niet al te hoge temperatuur maar wel met een hoge luchtvochtigheid.

Dompelbad

Een dompelbad is een koud waterbad met een temperatuur van ongeveer 5°C waarmee je jouw lichaam kan afkoelen. Niet alleen ideaal na een saunaronde maar ook tijdens een warme zomerdag. Durf jij het aan?

Finse sauna

De meest bekende sauna is de Finse sauna, deze sauna is zoals de naam al doet vermoeden gemaakt door de Finnen. Een traditionele sauna van hout met een temperatuur tussen de 80 en 100°C.

Gong

Een gong is een groot en rond instrument welke vaak wordt gebruikt tijdens een Klankschaalsessie. Ontspannende klanken komen uit dit instrument waardoor je helemaal in de relaxstand kan.

Hamam

De Hamam is van oorsprong een Oosters badhuis waar je je kan wassen. Een Hamam kan uit meerdere ruimtes bestaan waaronder een stoombad, hamam bad en/of een ruimte voor behandelingen.

Hamam bad

Ook wel warmwaterbad genoemd is perfect om jouw lichaam op te warmen. Wanneer je opgewarmd bent kan je eventueel genieten van een Hamam behandeling.

Himalaya zoutsteen

Een Himalaya zoutsteen heeft een ontspannend en kalmerend effect. In veel wellnessresorts zijn zoutsteensauna’s te vinden waar gebruik is gemaakt van deze zoutsteen. Letterlijk een ware verademing!

Hottub

Een hottub is een verwarmd bad waar je heerlijk kan relaxen met meerdere personen. Even bijkletsen of genieten van het uitzicht, alles is mogelijk. Dit is een bad zonder bubbels of jetstreams.

Immuunsysteem

Het immuunsysteem is een verdedigingssysteem van het menselijk lichaam en beschermt je tegen ziekteverwekkers. Dit immuunsysteem is continu aan het werk. Versterk je immuunsysteem tijdens een dagje sauna.

Infraroodsauna

Een Infraroodsauna is een bijzondere cabine met een lage temperatuur rond de 50°C met infraroodstralen. Deze stralen dringen tot diep in de huid door waardoor het vele voordelen heeft. Dit werkt goed bij blessures en o.a. reumatische klachten.

Jacuzzi

Een jacuzzi is feitelijk hetzelfde als een whirlpool. Eigenlijk wordt de naam jacuzzi gebruikt als merknaam. Er is dus eigenlijk geen verschil. Dit is een bad met massagestralen en bubbels. Heerlijk genieten in een warm bad.

Kelo sauna

De naam vertelt eigenlijk al waar deze traditionele sauna van gemaakt is namelijk Kelo hout. Deze houtsoort kan tegen enorme hittes er hier worden daarom vaak Opgietingen in verzorgd. Een sauna met een temperatuur tussen de 80 en 100°C.

Kneipp methode

Met deze methode werk je naar je hart toe. Je begint met het verwarmen van je voeten en handen aan je rechterkant. Vervolgens werk je rustig naar je hart toe. Wanneer je alle delen van je lichaam hebt gehad kan je je lichaam rustig laten afkoelen.

Kruidenbad

Een kruidenbad is een verwarmd bad waar meerdere kruiden aan zijn toegevoegd. Ieder kruid heeft zo zijn voordelen en daarom is dit echt een must tijdens een dagje wellness. Sla deze dan ook zeker niet over!

Kruidensauna

Een kruidensauna is een saunacabine waar aromatische kruiden bij zijn toegevoegd. Sluit je ogen en geniet van het moment en neem de geuren in je op. Een ware toevoeging aan jouw saunadag.


Klankschaalsessie

Deze sessie wordt begeleid door een Spa medewerker waarbij je veelal in de sauna zit. Hier wordt gebruik gemaakt van diverse klanken die ervoor zorgen dat je helemaal tot rust kan komen.


Lichttherapie

Wist je dat zonlicht een positief effect kan hebben op jouw lichaam? Er zijn speciale Lichttherapie sauna’s met diverse kleuren. Iedere kleur heeft zo zijn eigen voordeel en zo kan je even heerlijk relaxen.


Neveldouches

Een neveldouche heb je in verschillende soorten, zo heb je een neveldouche maar ook een nevelstraat. Er komen geen waterstralen uit deze douche maar waternevel. Een perfecte manier om lekker af te koelen!


Opgieting

Een Opgieting wordt uitgevoerd door een saunameester. De sauna wordt opgewarmd door water op de stenen te gooien in de kachel. De warmte en geuren worden verspreid door de saunameester met een handdoek of waaier.


Panorama sauna

De meeste wellnessresorts hebben dit type sauna. Met een panorama sauna heb je vaak een mooi uitzicht over een saunaplein of misschien wel over de tuin van het wellnessresort. Genieten met een prachtig uitzicht, dat wil toch iedereen?


Rustruimte

Dit is een ruimte in het wellnessresort waar je helemaal tot rust kan komen. De meeste rustruimtes hebben lekkere bedden of banken zodat je even een dutje kan doen. Lees eens een boek of tijdschrift, alles kan!


Scrubben

Met scrubben verwijder je dode huidcellen van je huid door bijvoorbeeld scrubzout over jouw huid te wrijven. Scrubzout is vaak gratis beschikbaar tijdens een dagje wellness. Let op: scrub jouw huid hooguit één keer per dag.


Scrubzout

Scrubzout heb je in verschillende soorten van een kleine korrelige scrub tot een grove scrub. Je kan jouw huid hiermee inwrijven zodat je oude huidcellen verwijderd, de doorbloeding van de huid stimuleert met als resultaat een zijdezachte huid.


Saunameester

Een saunameester begeleidt één van de belevingen die dagelijks wordt gegeven in het wellnessresorts. Dit kan een Opgieting of bijvoorbeeld een Geurenbeleving zijn. Bij deze belevingen moet iemand bij aanwezig zijn die speciaal hiervoor getraind is.


Stoomcabine

Een stoomcabine is een ruimte met een lage temperatuur rond de 45°C. Het bijzondere van deze cabine is de hoge luchtvochtigheid want deze is 98%.


Stortemmer

Ga tijdens jouw dagje wellness onder een stortemmer staan en trek aan het touwtje voor een heerlijke afkoeling. Zo heb je je lichaam in één keer goed afgekoeld.


Tepidarium

Een tepidarium is een saunacabine met mozaïek tegeltjes. Het Tepidarium heeft een milde en lage temperatuur rond de 40°C waardoor je heerlijk kan ontspannen.

Uyuni

Een verzorgingslijn van TREATMENTS® uit de zoutvlaktes van Bolivia. Deze lijn heeft een frisse en ziltachtige geur waarbij gebruik wordt gemaakt van eucalyptus, lavendel, limoen en verschillende houtsoorten. Ervaar de Uyuni treatment met de Uyuni bundeltjes.


Vochtigheidsgraad

Dit is de grootheid die staat voor de hoeveelheid vocht dat in de lucht zit. Heb je een hoge luchtvochtigheidsgraad dan kan dit een positief effect hebben op jouw luchtwegen. Een normale sauna heeft een lage luchtvochtigheidsgraad.


Wellness

Wellness is een dagje quality time voor jezelf. Je hebt hierbij de mogelijkheid om heerlijk uit te rusten in diverse sauna’s en verwarmde baden. Een dag waarbij je alleen hoeft te genieten en de dagelijkse sleur eventjes los kan laten.


Wellnessritueel

Een wellnessritueel is een unieke ervaring welke wordt begeleid door een belevingsmedewerker. Hier staat beleving centraal en kan je genieten van een groepssessie met heerlijke geuren en onder andere korte massages.


Whirlpool

Een whirlpool is een verwarmd (vaak rond) bad met een temperatuur rond de 38°C. Dit bad werkt heel ontspannend vanwege de bubbels in het water. Je kan hier vaak met meerdere mensen tegelijk gebruik van maken.

Zoutwaterbad

Dit kunnen zowel grote als kleine maar heldere baden zijn met een gemiddelde temperatuur van 37°C. Deze baden zijn gevuld met speciaal zoutwater waardoor je kan blijven drijven en het net lijkt alsof je in de Dode Zee drijft.